Rapport fra Landskrona Foto Festival

20. - 30. august går Landskrona Foto Festival av stabelen for 3. gang. Nytt i år er at festivalen er blitt forlenget fra 3 til 10 dager. På relativ kort tid har Landskrona klart å skape seg et navn i den store festivalverdenen.

Det er mange festivaler å velge mellom - Landskrona er absolutt verdt et besøk!

I løpet av en langhelg fikk jeg i kompaniet med mine venner fra photopolet oppleve utstillinger i verdensklasse. Duane Michals var et av de store trekkplastre. Og det ikke uten grunn. Mannen er minst like stor filosof som han er mesterlig fotograf. Han var en av de første som viste verk i form av sekvenser, serier på 4-5 bilder. Tilsynelatende enkle i sitt uttrykk har de samtidig en stor dybde; han tar ofte opp sosial- og samfunnskritiske tema. Han er heller ikke redd for å rette kraftig skyts mot dagens kunsthandelindustri. "How photography lost its virginity on the way to the bank" gjør narr av størrelser som Cindy Sherman, Jeff Koons og hele den berømte Düsseldorfer-skolen med Gursky i spissen.

Duane Michals - A Gursky gherkin is just a very large pickle

Michals kombinerer i mange av hans verk bilde og tekst. Den som har prøvd dette, vet at det er en vanskelig øvelse; en balansegang der man lett ender opp med klisjeer.

Men Landskrona hadde mer å by på enn bare fremragende utstillinger. Så kunne vi oppleve et av de store høydepunkt når 83.5 år gamle Duane Michals var på skype og holdt foredrag som hoppet fra tungt eksistensielle til hysterisk morsomme betraktninger med en eleganse som er vanskelig å overgå.

Hele åpningshelgen var det i midten av den koselige svenske landsbyen et lite torg, der man kunne kjøpe fotobøker. Flere industrikontainere var forvandlet til bokbutikker der man kunne finne både mainstream utgivelser fra de store foto- og kunstbokforlag, og perler fra uavhengige bokutgivelser. 

Ved siden av sto festivalteltet: et sirkustelt som var møtested for festivalgjestene og deltakende fotografer. Her var det kveldsprogramm med Open Stage, der man bidra ved å vise egne prosjekt på storskjerm, Pecha Kucha om fotobøker, der 10 fotobokprosjekt ble presentert, og kåring av årets beste portfolio fra review som hadde pågått.

Pecha Kucha om fotoboka Jetlag & alcohol med Morten Andersen

I rådhuset kunne vi se Lars Tunbjörks "Vinter". Kurator Greger Ulf Nilson introduserte i en sterk, personlig og emosjonell tale bildene fra hans gode venn som så altfor tidlig døde tidligere i år:  "Vinter handler ikke om snø. Den handler ikke en gang om sesongen. Den handler om livet, om å overleve.

Lars Tunbjörk - fra serien Vinter

I tillegg var det mange andre perler å se: 

Jindrich Streit, del av en stor utstilling om tsjekkisk fotografi, med sine autentiske skildringer fra tsjekkiske landsbyer; noe han mistet lærerjobben for og ble satt i fengsel for. Etter kommunistregimets fall fikk han den fortjente oppreisningen gjennom utnevnelse som professor. 

Jindrich Streit

Anna Strand viste den nydelige serien Nagoya Notebook basert på negativ hun fant kombinert med iscenesatte fotografier. Boka er dessverre utsolgt.

Anna Strand - fra serien Nagoya Notebook

Chris Shaw's Weeds of Wallasey skildrer med en rå og hard kontrast hjembyen sin Wallasey i en tid der han er kommet "hjem" fordi faren holder på å dø.

Chris Shaw - Weeds of Wallasey


Et annet høydepunkt for meg som elsker fotobøker var Open Dummy Review. En dummy er et utkast for en mulig bokutgivelse. Her var det ut fra over 200 innsendte bøker blitt valgt 4 bøker som ble diskutert mellom fotograf og forleggere. Det var veldig lærerikt å høre hvordan forleggere leste bøkene, hva de fremhevet som vellykket og hva de ville ha endret.


Jeg er helt sikker på at denne festivalen er kommet for å bli.

Jeg håper den får den oppmerksomheten som den fortjener.








Tupilak